Camping in de buurt van Quiberon

Tien korte kilometers! Dat is de afstand tussen Le Dolmen, onze camping in Carnac, en de stad Quiberon. Dus laten we gaan! In het zuiden van de Morbihan, helemaal aan het eind van het gelijknamige schiereiland, domineert de stad Quiberon de landarm die in zee uitloopt. Alsof het Belle-île-en-mer wilde aanraken, die uit de baai van Quiberon ontsnapt.

Quiberon, een stad vol geschiedenis

Menhirs, dolmens, talrijke megalieten zijn gebouwd op het schiereiland Quiberon. De oudste sporen van bewoning van het schiereiland, van de prehistorie tot de Middeleeuwen, gaan terug tot 5000 v. Chr. Wist je dat tot de 11e eeuw, Quiberon een eiland was? Intensieve ontbossing en grote hoeveelheden zand die geleidelijk naar de baai werden verplaatst, creëerden de zandstrook die het eiland vandaag met het vasteland verbindt. In de 19e eeuw voltooiden de industriële periode en de spoorlijn, die Auray met Quiberon verbond, de ontwikkeling van het schiereiland. In die tijd was Quiberon de eerste sardinehaven van Frankrijk met de oprichting van "sardinefabrieken". Conserven, visvangst, chemische exploitatie van zeewier verbrand in de zeewierovens, al deze activiteiten zullen geleidelijk plaats maken voor toerisme... Beroemde bezoekers kwamen om te blijven: Anatole France, Gustave Flaubert, Sarah Bernardt, Henry Ceard... Een gedenkplaat herinnert eraan dat Alfred Dreyfus in Guyana aan de kade van Port-Haliguen is ontscheept.

Quiberon op zijn schiereiland, een familiebadplaats

Van de welgestelde clientèle die de badplaats frequenteert, villa's bouwt en in prestigieuze hotels verblijft, tot gezinnen die hun vakantie doorbrengen in een ideale stad, trekt Quiberon aan. De vele stranden, restaurants, de wilde kustlijn en de landschappen die door de wind en het stuifwater van de zee zijn gebeeldhouwd, maken het tot een favoriete bestemming voor een kampeervakantie in de Morbihan. Het schiereiland heeft een mild klimaat, veel zon en is beschermd tegen de wind, zodat u er veilig kunt zwemmen.

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Quiberon?

De Pointe du Percho is een prachtig gezicht van golven die breken op de rotsen, maar ook een uitstekende wandeling langs de wilde kust. De Pointe du Conguel is ook een bezoek waard! Vooral bij zonsondergang... Het kasteel van Turpault, gelegen op de Pointe de la Lande, is het embleem van de stad Quiberon. Ook bekend als het "kasteel van de zee", is het een monument van architectuur, met een fantastisch uiterlijk, gebouwd in een middeleeuws-Engels-Saksische stijl door een rijke eigenaar, Georges Turpault. Niet te missen is de hartvormige menhir van Beg Er Goh Lannec langs het kustpad. Afgezien van de majestueuze verschijning van deze megaliet, is het landschap adembenemend! Port Haliguen, Notre Dame de Locmaria, een korte treinrit langs de kust, of een fietstocht op de lus van Quiberon? Zoveel boeiende activiteiten te doen of te zien rond het schiereiland van Quiberon.

Meer weten over Quiberon.

Luchtfoto van de vissershaven van Quiberon (photo credit: Ville de Quiberon - Office de tourisme)